تعمیر گیربکس پژو پارس (پرشیا): همانطور که می‌دانید حساسیت گیربکس‌ اتوماتیک از گیربکس دنده‌ ای بسیار بالاتر است. اگر در زمان استفاده از آن‌ ها به شیوه صحیح و اصولی استفاده نکنید ممکن است در زمان کوتاهی استهلاک بالایی پیدا کنند.

تمامی مشکلاتی که برای گیربکس اتوماتیک و دنده‌ ای به وجود می‌ آید با هم متفاوت هستند و برای این که بتوان مشکل به وجود آمده را حل کرد باید در این زمینه تخصص داشته باشید.

مشکلات رایجی که در این گیربکس‌ ها شاهد هستیم گاز هرز خوردن و واردشدن به حالت اضطراری، تقه زدن، عدم تعویض دنده  می‌ باشند. هرگز در زمان ایجاد مشکل برای گیربکس اتوماتیک و برطرف‌کردن آن به تعمیرکاران تازه‌ کار و ناشی اعتماد نکنید و بهترین گزینه کمک‌گرفتن از افرادی است که در این زمینه کاملا تخصص دارند.

تعمیر گیربکس پرشیا

ازبین‌ بردن خرابی و تعمیر گیربکس پژو پارس (پرشیا)

از قطعات مهم که در خودروها وجود دارند دیسک و صفحه هستند که این قطعات را در خودروهایی که دارای گیربکس دنده‌ ای هستند به کار می‌برند. از اصلی‌ ترین دلیل مکانیزم متفاوت در گیربکس‌ های دنده‌ ای و اتوماتیک همین موضوع است که همین امر باعث شده تا در زمان خرابی گیربکس با تفاوت‌ هایی روبه‌ رو شویم.

یکی از موضوعاتی که در هنگام تعمیر گیربکس باید به آن توجه کرد این است که در برخی مواقع لازم به تعویض روغن آن نیز می‌شود که روغن‌ ها در بازار با کیفیت و استانداردهای مختلف وجود دارد که با بالارفتن کیفیت آن‌ها با افزایش قیمت روبه‌ رو خواهید شد.

سعی کنید از قطعات باکیفیت برای خودرو استفاده کنید زیرا بیش‌ترین خرابی در گیربکس‌ها به‌کارنبردن قطعاتی است که از کیفیت بالا برخوردار باشند. اگر بخواهیم ماشین‌های کشورهای مختلف را با هم مقایسه کنیم بهتر است بگوییم که به ترتیب خودروهای ژاپنی اروپایی کره‌ای چینی به‌مراتب کم‌تر دچار آسیب می‌شوند.

از حرکت ایست نکردن خودرو در حالت p

 شناسایی نکردن حالت P و نگه نداشتن ماشین از مشکلاتی است که در خودروهای که دارای گیربکس اتوماتیک هستند رخ می‌دهد. در این زمان باید موارد گوناگونی را مورد بررسی قرار داد، ولی قبل از هرگونه عکس‌العملی بهتر است به تعمیر گیربکس اتوماتیک و سلکتور گیربکس بپردازید و اگر خرابی به این قطعه مرتبط بود راهی جز تعویض قطعه آسیب‌ دیده با قطعه سالم ندارید.

نشناختن دنده عقب ماشین یا حالت D

تشخیص ندادن دنده عقب و دهنده جلو نیز از مشکلات رایجی است که به تعمیر گیربکس مرتبط هستند همان‌طور که دیده شده در بعضی مواقع حالت P شناسایی نشود امکان شناسایی نشدن حالت D نیز وجود دارد که مهم‌ترین علت خرابی قطعه سلکتور است اما ممکن است این خرابی به قطعات دیگر نیز مربوط باشد که هر چه سریع‌تر باید اقدام به تعویض قطعه آسیب‌دیده کرد.

مواجه شدن با گاز هرز خوردن در زمان تعویض دنده و حرکت

یکی از آزار دهنده‌ ترین مشکلات در هنگام رانندگی گاز هرز خوردن در گیربکس اتوماتیک است که موارد زیادی در ایجاد این خرابی دست دارند، مهم‌ترین آن‌ ها کم‌شدن روغن گیربکس، خرابی سنسورهای گیربکس، ازبین‌ رفتن ساعت گیربکس، خرابی صفحه کلاچ‌ ها، خرابی شیر برقی، سوخته شدن باند ترمزها و همچنین خرابی صفحه آزبست‌ دار هستند.

تغییر دادن دنده به حالت اضطراری

از مشکلات بسیار دیده شده در گیربکس‌ها تغییر حالت دنده اضطراری است که شاهد این هستیم که در این زمان دنده خودرو در دنده سه قرار می‌گیرد و به‌هیچ‌عنوان تغییر نمی‌کند که دلیل این مشکل داغ شدن بیش‌ از حد گیربکس است که ممکن است در زمان شلوغی و ترافیک در جاده با این مشکل روبه‌رو شوید که برای رفع این مشکل می‌توانید بعد از نیم ساعت خاموش‌کردن خودرو دوباره به راهتان ادامه دهید.

هزینه تعمیر گیربکس پژو پارس (پرشیا)

سوالات زیادی درباره هزینه تعمیرات گیربکس پژو پارس پرسیده میشود بهتر است بدانید که هزینه تعمیرات این ماشین به عوامل بسیار زیادی بستگی دارد.

به‌ عنوان‌ مثال: اگر در گیربکس مشکل بسیار جدی را مشاهده کردند باید گیربکس را به طور کامل باز کنند و شروع به تعمیر این قطعه نمایند که برای خارج‌کردن گیربکس قبل از انجام این کار باید از شما کسب اجازه کنند.

بهترین کار برای تعمیر خودرو خود این است که به یک تعمیرکار حرفه‌ ای مراجعه کنید تا جایی که امکان دارد قطعه‌ ای از خودرو شما را تعویض نکند تمام تلاش خود را بکند که مشکل گیربکس را با سرویس قطعه آسیب‌ دیده رفع نماید.

بهتر است جهت تعمیر گیربکس دستی و یا اتوماتیک پژو پارس (پرشیا) شما تستی با کمک دستگاه مخصوص انجام گیرد و بعد از این که مشکل خودروی شما مشخص شد و بعدازاین که شما تایید کردید اقدام به تعمیر گیربکس خودروی شما کنند.

درباره پژو پارس اتوماتیک بیشتر بدانید

پژو پارس خودرویی است که در سال ۱۳۹۰ توسط ایران‌ خودرو تولید و عرضه بازار شد که ساخت تولید این خودرو در سال ۱۳۹۲ متوقف شد اما در سال ۱۳۹۶ یک بار دیگر تولید این خودرو ازسرگرفته شد. شاهد این هستیم که مدل اتوماتیک پژو پارس تا به امروز با وجود گیربکس اتوماتیک نسبت به سایر خودروها با دنده دستی فروش کم‌تری را تجربه کرده است.

در چه زمانی سرویس دوره‌ ای گیربکس انجام می‌شود؟

سرویس گیربکس دوره‌ ای بنا به کارکرد کیلومتر و زمان انجام‌ پذیر است، اگر قصد دارید قطعات گیربکس طول عمر بالایی داشته باشند بهتر است به‌ موقع تعویض روغن انجام دهید فیلترها و سرویس‌ های دوره‌ ای گیربکس را به‌ موقع انجام دهید و تمامی نکته‌ های رانندگی را به‌ درستی رعایت کنید.

بهترین زمان برای تعویض روغن گیربکس حدودا 20000 الی 50000 کیلومتر می‌ باشد این زمان بسته به شیوه رانندگی و قرارگرفتن در جاده‌ های ناهموار متغیر است.

دلیل زوزه کشیدن گیربکس چیست؟

علت زوزه کشیدن گیربکس به چند عامل بستگی دارد که اصلی‌ ترین آن‌ ها خرابی دنده‌ های دیفرانسیل و دنده سیاره‌ ای و صدای فشار روغن می‌ باشد که بهتر است در اولین فرصت اقدام به تعمیر قطعه آسیب‌ دیده کنید. شما می توانید جهت بررسی و تعمیر گیربکس پژو پارس (پرشیا) خود با گیربکس سازی امیر در تماس باشید تا سریعا به عیب یابی و رفع خراب گیربکس خودرو شما بپردازند.

سایر موارد مرتبط با خرابی و تعمیر گیربکس پژو پارس (پرشیا)

  • خلاص شدن گیربکس اتوماتیک
  • گیرکردن دنده در حالت پارک
  • لرزش خودرو در زمان رانندگی

از دیگر مواردی هستند که نشان‌ دهنده خرابی گیربکس است.

فرقی نمیکند که شما نیاز به تعمیر گیربکس ساینا، پراید و یا پژو پارس داشته باشید آنچه اهمیت دارد این است که بهتر است بعد از متوجه شدن هر یک از موارد مشکوک در اولین فرصت خودرو خود را برای تعمیر به تعمیرگاه ببرید تا در اثر خرابی فشار روی قطعات دیگر وارد نشود که در کوتاه‌ ترین زمان امکان ازبین‌ رفتن دیگر قطعات نیز وجود دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست
Call Now Buttonتماس مستقیم